dreamstimemaximum_21960398

Wees mild bij conflicten in je kerk (1)

Toen we tot geloof kwamen dachten we dat het ons nooit zou overkomen: conflicten in de kerk. En toch, velen van ons zijn er direct of indirect bij betrokken geraakt. Wat is de meest wijze aanpak van conflicten voor zowel leiders, bemiddelaars als betrokken gemeenteleden?

Mildheid
Mild zijn naar elkaar en naar de gemeenschap is de eerste voorwaarde om iets van een conflict en de achterliggende behoeften te begrijpen. Mildheid ook naar jezelf, want een conflict laat je nooit onberoerd. Wees vervolgens mild naar anderen. Ook bij de personen die centraal in het conflict staan is pijn, verdriet en onmacht aanwezig.

Afstand
Om de conflicten binnen onze kerken wat beter te begrijpen zul je wat afstand moeten nemen en ook naar de algemene tendensen leren kijken die binnen onze kerken spelen. Willen we bemiddelen en hulp bieden in afzonderlijke situaties zullen we eerst zicht moeten krijgen op de achterliggende cultuur en de misverstanden die deze creƫert.

Cultuur van eer
De weg naar herstel vraagt naast mildheid en begrip ook het werken aan een cultuur van eer. In plaats van een oordeel te vellen over situaties en over de betrokken personen, is het beter om te werken aan een positief klimaat van waardering en eer.

Gerrit Houtman, december 2018 

Download de pdf van het volledige artikel: Wees mild bij conficten in je kerk 1

 

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on email