Onder welk contract leef jij?

Welke afspraken heb jij met het leven gemaakt? Misschien dat je als klein kind na een vernederende straf door de schooljuffrouw besloten hebt om geen volwassene meer te vertrouwen. Of kwam je na de scheiding van je ouders tot de vaststelling dat het leven te onveilig is om je nog ergens thuis te voelen. Of wat deed je toen je eerste vriendinnetje je gedumpt had? Nam je je toen niet voor om geen enkele vrouw nog in je hart te laten kijken? En besloot je niet, als gevolg van de strenge opvoeding die je gehad hebt, om het voortaan perfect te doen en geen fouten te maken, zodat kritiek jou niet meer zou bereiken?

Afspraken worden een gevangenis

Zo zijn er vele afspraken mogelijk. De afspraak om het beter te doen dan je ouders, rijk te worden en geen armoede meer te lijden, niemand te kwetsen, goed te zijn voor iedereen, je niet meer te hechten en intimiteit te vermijden, dat boos worden geen zin heeft of dat je altijd je recht zou opeisen. Afspraken die op het moment zelf begrijpelijk zijn en je hielpen om je tegen de eerste pijn te beschermen. Maar wat als deze afspraken jouw leven zijn gaan bepalen? Wat als die afspraken in een vast contract zijn gegoten en al je relaties met mensen regelen? Dan worden deze afspraken tralies die jou vastzetten en je verhinderen om contact te maken met het werkelijke leven en de krachtbronnen die er voor jou beschikbaar zijn.

Een nieuw contract

Het is echter tijd voor een nieuw contract. Een contract dat niet gebaseerd is op tekort, wantrouwen en angst, maar op hoop en overvloed. Jezus is gekomen om jou dat nieuwe contract aan te bieden (Joh. 10:10). Hij vraagt je om het oude contract te vernietigen en om nieuwe afspraken met het leven te maken. Afspraken die jou uit je gevangenis halen, je grenzen doen verleggen en je helpen uitstrekken naar je roeping.

Hopeloze vrouw

In de bijbel vinden we het verhaal van een vrouw die hopeloos ziek was. Ze had alles geprobeerd om beter te worden maar het was alleen maar erger geworden. Deze vrouw had echter verhalen gehoord van Iemand die onvoorstelbare wonderen verrichtte, genezingen deed en voor wie iedereen hetzelfde waard was. Deze verhalen hadden zo’n sterke impact op haar dat de hoop het won van haar angst. Ze maakte een nieuwe afspraak met het leven en zei: als ik….dan zal….. Ze legde haar hulpeloze houding af en nam het risico dat ze werd tegengehouden. Ze ging niet bedelen of smeken, maar gewoon ophalen wat er voor haar klaar lag. Ze dacht als het waar is wat ze over Jezus verteld hebben, dan hoef ik alleen maar de rand van zijn mantel aan te raken en zal ik gezond worden. Dit is een vier-sterren-geloof, een geloof gebaseerd op een nieuwe visie op het leven.

Verscheur het oude contract

Wordt het geen tijd dat ook jij het oude contract verscheurt en het nieuwe contract aanneemt? Een contract dat uitgaat van leven en overvloed en niet gebaseerd is op de pijn van het verleden of op jouw prestaties en wilskracht. Maar dat je je richt op genade, genegenheid en het gunnende karakter van God zelf. Vertrouw op datgene dat Jezus voor jou verworven heeft en je vandaag gratis aanbiedt.

Gerrit Houtman

Deel dit artikel