dreamstimemedium_15743763

Ik wil met jou verder!

“Daar is mijn knap vrouwke!” hoor ik mijn man zeggen als ik die ochtend vroeg de keuken in kom… met mijn ochtendjas aan en mijn haar in de war. Ik probeer het felle licht van de keuken nog even te weerstaan, kijk hem aan en daar zie ik die vertederende blik. Ik zie hoe hij naar mij kijkt en besef dat hij ziet…hij ziet mij! Ik voel me geliefd en in een flits bedenk ik dat we bijna 27 jaar getrouwd zijn. Met een ongekende intensiteit hoop ik dat we samen oud mogen worden, een diepe wens, een kostbaar moment. We zijn elkaar onderweg in onze relatiegeschiedenis niet kwijtgeraakt. Wat is het geheim…is er sowieso een geheim?

Verrassend is het resultaat uit een recent onderzoek van de VUB onder 1200 jongeren waar blijkt dat 85% van de jongvolwassenen het eens is met de uitspraak “mijn gezin is of zal zijn voor mij het belangrijkste wat er is in het leven”. En 8 op 10 jongeren kunnen zich best inbeelden dat ze ‘hun hele leven bij dezelfde partner zullen blijven’. Ze prefereren een goed gezinsleven en een fijne partnerrelatie boven een geslaagde carrière! Dus, wij mensen verlangen naar échte liefde, engagement, intimiteit en toewijding, naar die ene waarmee je je leven deelt. Dit geeft betekenis aan het leven en bepaalt mede de levenskwaliteit. Nochtans strandt één op de drie huwelijken. Een hoog percentage en toch is dit blijkbaar niet wat een mens wil! …

Relaties onder druk door de veranderende maatschappij
Ik denk dat voor een groot deel de veranderingsprocessen in onze maatschappij mee verantwoordelijk zijn voor de verschuivingen inzake relaties, seks, familie, gezinscultuur, huwelijk…zoals de invloed van soap, film, praatprogramma en literatuur, die ons voorhouden hoe het kan/moet zijn. We zitten in een cultuur waar we hele hoge eisen stellen en daarom leggen we de lat over hoe onze relatie zou moeten zijn, ook heel hoog. Dit maakt ons onzeker en door de hoog gespannen verwachtingen komen onze relaties onder druk te staan. We leggen de nadruk op wat ‘niet aanwezig’ is in de relatie, in plaats van op het ‘unieke’ ervan. We worden geconfronteerd met gevoelens van angst, gaan onze relatie analyseren, zetten dan vooral de relatietekorten op tafel en sporen onze partner aan om er keihard aan mee te werken. En ja, vele tijdschriften bieden ons hierin heel wat wijze(?) raad.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on email